logo 7 rassenclub

Nationale Havana-, Alaska-, Gouwenaar-, Luchs-, Beige-, Parelfeh- en 
Marburger Feh- Club

foto 7rassenclub

Introductie

Club

Rassen

Activiteiten
Rammenshow

Fokkersdag

Showuitslagen

Foto's

Links

Gastenboek

Jaarvergadering/Rammenshow

Verslag van de Ledenvergadering met Rammenshow op 9 Maart 2019 van de 100 jarige Zevenrassenclub.
Impressie van N.G. Hoornsman

Ieder lid was via een fraaie uitnodiging verzocht voor 10 uur ‘s morgens met of zonder dieren in het clubgebouw van het Duivensportcentrum aanwezig te zijn. Totaal 30 personen.

Om daar op tijd aanwezig te kunnen zijn betekent wel vroeg het bed uit. Samen met mijn vrouw Riet om kwart over zeven uit Julianadorp weggereden, in Nieuwe Niedorp vriend Dré Bontekoning opgepikt. De autorit naar Apeldoorn ging voorspoedig, zodoende was onze aankomst mooi op tijd. Eerst een bezoek aan de secretaris voor de betaling van inschrijfgeld en het ontvangen van de kooinummers, vervolgens dieren inkooien. Dan breken de gezellige momenten aan met het begroeten van de vele bekenden onder het genot van een kopje koffie of thee met een plakje cake. 
Na een poosje te zijn bijgepraat vraagt de voorzitter Henri van Weelden onze aandacht voor zijn openingswoord en het bekent maken van de indeling voor de keurmeesters welke rassen zij zullen keuren. De keuring verliep zeer vlot. Totaal waren 49 dieren ingeschreven, waarvan 25 het predicaat F hebben behaald. Aansluitend de eindkeuring, altijd een spannend moment. Het winnende dier (een Alaska ram van Eize Leenstra) werd verhoogd naar U 98 punten. Een prachtige prestatie van dit dier, welke in het tentoonstellingseizoen 2018-2019 vaker hoog  heeft gescoord. Nu nog gauw even de behaalde predicaten van alle dieren in de catalogus invullen dan naar de bar om voor het eten een borreltje, biertje of een glaasje fris te drinken.
De voorzitter kwam even later onderbreken met de mededeling het is etenstijd. De koffietafel zoals dit heet was weer als van ouds,  weer heel goed verzorgd en heel gezellig zo met elkaar aan tafel te zitten. Na afloop hiervan was de loten verkoop om de clubkas weer de ondersteuning te geven. Er waren vele en allerlei prijsjes te winnen, waarvan al in lengte van jaren Marinus Bennink de organisatie heeft.  

Dan de jaarvergadering, hierin werden diverse punten vlot afgehandeld. Om nog enkele belangrijke punten te noemen; Henk Tromp en Henk Smit zijn als zittende bestuursleden opnieuw herkozen. Marinus Bennink heeft te kennen gegeven na ruim 50 jaar deel te hebben uitgemaakt van dit bestuur, te willen stoppen. Voorzitter heeft in zijn dankwoord Marinus vooral geprezen voor al zijn inzet door deze vele jaren heen. Om zijn dankzegging te onderstrepen ontving Marinus een fles alcoholische versnapering. Het erelidmaatschap benoeming aan hem had al eerder plaats gevonden. Voor deze vacature was ons jeugdige lid Wouter Kolk gevraagd en werd onder begeleiding van applaus gekozen. 
Hierna bespreking voorstel standaardwijzigingen betreffende de 7 rassenclub rassen. Inhoudelijk is de bedoeling het mogelijke ontstaan van een nieuwe standaard die meer aansluiting geeft bij de Europese standaard. Voorzitter geeft uitgebreid toelichting over deze voorstel gegevens. Als reactie waren toch al wat leden, welke moeite hadden met de voorgestelde veranderingen. Hopelijk komt uit deze discussie over dit onderwerp, via ons bestuur namens deze vergadering naar de standaard commissie, een voorstel waar wij het voor de toekomst mee eens kunnen zijn. 

Hiermee was weer een einde gekomen aan het programma van deze dag. Waar ik van mening ben dat dit een dag was welke zeer geslaagd mag worden genoemd.  

                                                                      Klaas Hoornsman.

Verslag Ledenvergadering en Rammen show gehouden op 10 maart 2018.
Impressie van Mariyano Ivanov, nieuw lid zeven rassen club.

Hallo, mijn naam is Mariyano Ivanov, 47 jaar, getrouwd en heb 3 kinderen en 2 kleindochters. Geboren ben ik in Dobrich – Bulgarije dicht bij de Zwarte Zee, maar woon al 22 jaar in Nederland, waarvan 18 jaar in Ede – Veldhuizen. De laatste 8 jaar ben ik werkzaam bij Friesland Campina in Amersfoort. Sinds 2012 fok ik konijnen en kippen om te showen, eerst Witte Rex konijnen en Marans Zwart koperhalsig kippen (zeer donkerbruine eieren). Nu fok ik Alaska en Satijn – Ivoor. Ook ben ik lid van de Rex Satijn Club, Franse Hoender Club, Gallinova-Barneveld en Ons Ideaal in Nunspeet. Dankzij oud collega Adrie Doornekamp heb ik een fijne ruimte gekregen op zijn terrein in Lunteren, waar ik  mijn hobby kan uitoefenen. Ik ben een serieuze fokker, die weet wat hij wil en blij is met de resultaten van afgelopen jaren. Daarnaast ben ik best tevreden wat ik  heb bereikt met het fokken van mijn dieren. Ik ben dankbaar voor alle wijze en belangrijke adviezen die ik van ervaren fokkers heb gekregen, waarmee zij mij op de goede weg hebben geholpen.

En nu ben ik ook lid van zeven rassen club geworden en gevraagd om te schrijven hoe heb ik mijn eerste ledenvergadering en rammen show beleeft. Als eerste de gezelligheid in de kantine in het begin bij de koffie met cake, die was top en daar hou ik van. Wat mijn opviel was hoe snel na de opening van de club dag, veel enthousiaste leden wilden helpen bij de keuring en alles liep op en top. Voor mij was het een zeer interessante en leerzame keuring, want er waren ook andere rassen bij die ik ook van dichtbij kon mee maken. Bij de lunch was het ook heel erg gezellig en het eten was ook lekker. Op de vergadering waren mensen met heel wat duidelijke meningen en veel mensen hebben ook een antwoord gekregen op hun vragen. Volgens mij iedereen heeft een leuke dag gehad, ik zeker wel.

Ik hoop nog vele jaren met plezier lid van de zeven rassen club te mogen zijn en met zijn allen te  mogen genieten van onze dieren.

Mariyano Ivanov                        


Verslag Ledenvergadering/ Rammenshow 2017

Zaterdag 11 maart werd de jaarlijkse rammendag van de zeven rassenclub weer gehouden in Apeldoorn. De 21 inzenders hadden 48 dieren meegebracht en dit aantal was helaas minder dan vorig jaar. Na het openingswoord van voorzitter Henri van Weelden kon het keuren beginnen. De dieren waren verdeeld over 5 keurmeesters en het vinden van schrijvers en dragers is nooit een probleem!

Keurmeester Heleen van der Velde kreeg 7 Havana’s te zien en ze vond dat er weinig verschillen waren in de kleur. De mooiste van haar keuring werd een jonge ram van Henk Tromp.
Henri van Weelden keurde 9 oude Alaska rammen en een aandachtspunt voor de fokkers is de kleur van de voetzolen, deze moet donker en zonder lichte of witte haren zijn. De oude ram van Gerrit van Veen werd de winnaar van de 9 ingezonden dieren. Eén Gouwenaar ram van Henk Smit kreeg een F.
Gerwin van Westerveld kreeg 8 jonge Alaska’s en 4 Beige rammen te keuren, bij de Alaska’s waren enkele grove dieren. De mooiste Alaska was van Wichert van Hooren. De 4 Beiges haalden 2 keer een ZG en 2 keer een F, winnaar werd een jonge ram van Henk Smit.
De andere 8 jonge Alaska rammen werden gekeurd door Jorn Westerlaken, hij vond een aantal dieren wat vlak in dijen en bij sommigen mogen de voorvoeten steviger. Mooiste van zijn keuring werd een jonge ram van Jan Koert van der Kamp.
Eize Leenstra mocht 3 rassen keuren, 4 Luchsen kregen allemaal een F en het mooiste dier was van Kees Mollema. Een aandachtspunt voor de fokkers vond hij de grootte van het scrotum. Ook de 3 Parelfeh’s kregen een F, Geert Paasman werd winnaar met een oude ram.
Alle dieren hadden iets kale hakken. Diana Eikelboom had de mooiste Marburger Feh en van de 3 ingezonden dieren was er 1 wat donker.
De keurmeesters Leenstra, Westerlaken een Westerveld deden de eindkeuring, te beginnen met het uitzoeken van de mooiste Alaska. Winnaar werd de ram van Jan Koert van der Kamp,
2 Gerrit van Veen en 3 Wichert van Hooren.
Daarna kwam de eindkeuring en werd de Luchs van Kees Mollema de dagwinnaar, de Alaska werd 2 en de Havana van Henk Tromp eindigde als derde.

Na een goed verzorgde lunch volgde de jaarvergadering.
De heren Bennink en Mollema werden herkozen, waardoor het bestuur voltallig blijft.
De keurmeester dag wordt de eerste zaterdag van juni gehouden en er worden 3 rassen besproken.
Ook werd er even aandacht geschonken aan het 100 jarig bestaan van de club in 2019, wie ideeën heeft kan zich melden bij de bestuursleden.
Jorn Westerlaken hield een bespreking over bouw en type van de clubrassen en de stelling.
Met de verloting en prijsuitreiking van deze dag en de mooie klompen voor de winnaars van de clubshows, werd deze gezellige en leerzame dag afgesloten. 

Janneke Slendebroek

Verslag Ledenvergadering en Rammen show gehouden op 12 maart 2016.

’s Morgens vroeg vertrokken om op tijd in Appeldoorn aan te komen. Zelf had ik helaas geen dieren om mee te nemen. Ik hoefde voor het eerst zelf niet te rijden want ik kon meerijden met de nieuwe keurmeester Heleen van der Velde. Het was voor haar volgens mij de eerste officiële keuring als ik mij niet vergis. Eenmaal aangekomen in Apeldoorn wilde de eerste toch al de klompen zien die ik had gemaakt voor de winnaars van de Noord Show en de Champion Show. Daarna eerst maar even wat gaan drinken. Toen iedereen was aangekomen werden de dieren onder de keurmeesters verdeeld. Ik zelf mocht schrijven bij Heleen. Ze mocht een deel van de Alaska´s keuren. Het ras zelf ken ik natuurlijk wel, maar ik had me er nog nooit echt in verdiept. Het was wel erg leuk om er dan bij te mogen schrijven, zo leer je ook gelijk wat over het ras. Doordat ik heb geschreven heb ik niet echt rond kunnen kijken, maar dat geeft niet want ik heb wel wat bijgeleerd. 

Na de keuring konden we aan de lunch. De vergadering die volgde verliep snel. Met de uitreiking van de klompen voor de clubwinnaars van de Noord Show en de Champion Show. Ik hoop dat de winnaars de klompen mooi vinden. 

Na de vergadering was er nog de ras bespreking van de Luchs. Een erg mooi konijn. Helaas zit mijn stal al vol, anders had ik het ras er waarschijnlijk wel bij genomen. 

Zoals altijd vind ik het een gezellig dag en een erg leuke sfeer.

Michael Huijzers

Verslag Ledenvergadering en Rammenshow gehouden op 14 maart 2015.

Rond de klok van tienen kon voorzitter Henri van Weelden allen hartelijk welkom heten. Secretaris Henk Tromp had alles weer keurig voorbereid en kon de keuring gaan beginnen.
Totaal ingeschreven 55 dieren door 23 inzenders. De verdeling was 13 Havana, 22 Alaska, 1 Gouwenaar, 6 Luchs, 7 Parelfeh en 5 Marburger Feh. De opgeven Beige was absent.
Als keurmeesters traden op de heren Westerlaken, Van Foeken, Van Westerveld, Leenstra, Van Weelden en Bregman. Bij de Havana was de kleur nogal geschift. Een aandachtspunt is de oogkleur. De Alaska’s waren over het algemeen prima van bouw en type, maar ook hier de dekkleur wat onregelmatig. De winnaar won door zijn mooie glanzende pels. De enige Gouwenaar had een mooi geblokt type en dat is toch de basis voor een goed predicaat, in dit geval een F 95. Bij de Luchs waren er opmerkingen over het neusbeen en de kopvorm. Echter het is een feit dat dit een algemeen probleem is bij dit ras. Bij de Parefeh is het bekend dat er twee stromingen zijn t.a.v. de dekkleur. Later in de vergadering gaf Henri van Weelden een lezing over dit ras met als kop boven zijn verhaal de Parelfeh is in beweging. We moeten er naar gaan streven dat er een juiste mix gaat komen van lichte en donkere dieren. Keurmeester Bregman constateerde wel enige dieren met kale hakken. Tenslotte de Marburger Feh, de opmerking hierbij was dat de pels wel iets meer lengte mocht hebben. Mooiste dieren: Havana H. Tromp (fokker H.J. Smit), Alaska J.K. van der Kamp, Gouwenaar H.J. Smit, Luchs W. de Groot, Parelfeh G.Paasman en Marburger Feh E.J. Eikelboom. Dag winnaar werd de Alaska, die verhoogt werd door de HEP naar U 98 punten. Tweede de Parelfeh en derde de Luchs van erelid W. de Groot. Een broer van de Alaska werd vorig jaar het beste dier van de rammenshow!
Na een uitstekende koffietafel en een verloting ten bate van de clubkas werd de jaarvergadering gehouden. De gebruikelijke stukken werden vlot afgewerkt. De penningmeester had de zaakjes ook nu weer goed voor elkaar. De bestuursleden E.J. Eikelboom en H. van Weelden werden onder applaus herbenoemd. In de vacature J. Nes werd J. Westerlaken benoemd.
Hierna werd zoals al aangegeven door clubkeurmeester Van Weelden de Parelfeh besproken. In een apart verslag zal dit later worden gepubliceerd. Getracht wordt om dit ook te gaan doen in Kleindier Magazine.
In de rondvraag werd erelid N.G. Hoornsman bedankt voor het feit dat hij vele jaren het drukwerk heeft verzorgd voor de clubdagen. Gelukkig was familie Van den Herik bereid om dit werk over te gaan nemen. Op 30 mei 2015 staat een keurmeesters dag gepland bij de familie Slendebroek / Van Veen in Grafhorst.
Er werd ook nog gesproken over de helpers tijdens de keurdag bij de Champion Show. Getracht zal worden om dit wat meer te laten rouleren. Ten aanzien van de Noord Show hebben we geen inbreng bij de opgave van de helpers, wel zal onze secretaris contact gaan zoeken met het bestuur over dit onderwerp.
De voorzitter kon tenslotte constateren dat we weer een uitstekende dag hebben gehad die in een goede sfeer is verlopen. Met een wel thuis en goed fokseizoen toegewenst werd de vergadering gesloten.

Kees Mollema
Maart 2015


Verslag Rammenshow en Ledenvergadering 8 maart 2014.

De morgen in Apeldoorn begon met een kopje koffie aangeboden door de club. Na een reis van 100 minuten valt dit er meestal wel goed in.
Vervolgens heette voorzitter Henri van Weelden allen hartelijk welkom, waarbij ook alle ereleden van de vereniging en kon de rammenkeuring beginnen. Er waren totaal 64 dieren ingeschreven door 28 inzenders. Wat opviel was het groot aantal Marburger Feh, dit is wel eens anders geweest. Echter de Beige had maar twee vertegenwoordigers. Als keurmeesters fungeerden  Bregman, Van Foeken, Leenstra en Van Weelden. Per ras de beste dieren: Havana N. Bruinsma, Alaska J.K. v.d.Kamp, Gouwenaar J. Nes, Luchs K.J. Mollema, Parelfeh G. Paasman, Beige M. Huijzers en Marburger Feh E.J. Eikelboom.
Rond de klok van twaalven kon de eindkeuring beginnen. De drie A keurmeesters bemanden de HEP tafel. Winnaar werd de Alaska die werd verhoogd tot U 98 punten, twee Luchs en drie Havana.
Na een prima verzorgde broodmaaltijd werd begonnen met de vergadering. Felicitaties waren er voor Kees Mollema met zijn benoeming tot erelid van Kleindier Liefhebbers Groningen bij zijn afscheid na 40 jaar provinciaal bestuurswerk. Ex clubkeurmeester en erelid Wim de Groot werd bedankt voor zijn inzet van 38 jaar in het keurmeestervak, waarbij hij ook nog eens 10 jaar lid was van de examencommissie. Ik ga verder niet alle agendapunten benoemen, de meesten werden bij hamerslag afgedaan (voor een verslag gaat de secretaris zorgen). De kascommissie deed bij monde van W. de Groot verslag, alles was prima in orde bevonden. M. Bennink en K.J. Mollema werden bij acclamatie herbenoemd voor een volgende bestuursperiode.
Vervolgens werden de rassen Alaska en Marburger Feh besproken door de voorzitter. Tijdens het laatste showseizoen kwamen er bij het bestuur geluiden binnen over de beoordeling van de pels bij de Alaska. Ook onze clubkeurmeesters zouden niet op één lijn liggen. Er zal geprobeerd worden om in een apart artikel deze problemen te laten publiceren in KDM. Ook in het verslag zal de Marburger Feh beschreven worden. Voorgesteld werd om eens weer een bijeenkomst te laten plaatsvinden waarbij alle clubkeurmeesters zullen worden uitgenodigd. Marinus Bennink heeft een adres waar dit eventueel kan gaan plaatsvinden. Het was wederom weer een leerzame en plezierige dag. 

Kees Mollema
8 maart 2014


Ledenvergadering met rammenshow te Apeldoorn op 9 maart 2013.

Vandaag werd de ledenvergadering met rammenshow gehouden. Door 21 inzenders werden 63 dieren bijeengebracht. De fraaitste ram was een Alaska van J. Jansen, Comb. van Westerveld werd tweede met een Parelfeh en  derde werd een Luchs van A. Oosterbroek. Tijdens de broodmaaltijd en daarna de ledenvergadering waren 35 leden aanwezig. Het huishoudelijke gedeelte werd vlot afgewerkt. Henk Smit en Henk Tromp werden herkozen als bestuurslid. 
Voorzitter en clubkeurmeester Henri van Weelden gaf zijn visie op de fokkerij van de Beige en de Marburger Feh. Aan de hand van enkele dieren werd getoond wat de juiste kleurnuance voor deze rassen is. Het zijn tere kleuren die moeilijk zijn te beoordelen. Ook kunnen deze rassen wel wat meer fokkers gebruiken.

Henk Tromp

Ledenvergadering met rammenshow 10 maart 2012

Jan Meutstege benoemd tot erevoorzitter

Zaterdag 10 maart was er weer de jaarlijkse rammenshow tevens de algemene ledenvergadering in het Duivensportcentrum te Apeldoorn.

Totaal ingeschreven dieren 49 van 20 inzenders. Na een bakje koffie volgde het welkomstwoord van voorzitter Jan Meutstege. Hij memoreerde naar de belangstelling die ons clubras de Gouwenaar heeft gekregen door dat dit ras is uitgeroepen tot het ras van het jaar door de Stichting Zeldzame Huisdierrassen.( S.Z.H. ) Ook Kleindier Magazine heeft er een aantal artikels aan gewijd. Bijzonder was ook de postzegel die gemaakt is en op de uitnodiging van deze bijeenkomst zat. Helaas is de promotie op de Champion Show niet gelukt door de starre houding van de organisatie. Tenslotte moest de voorzitter meedelen dat er een bericht is binnen gekomen van keurmeester Henk Ziel dat hij is gestopt met het fokken en keuren van konijnen en tevens bedankt als lid van de 7 rassenclub.

De te keuren dieren werden vervolgens verdeeld onder de keurmeesters v Foeken, Leenstra en v Weelden en de helpers melden zich vervolgens.

Bij de eindkeuring komt een Parelfeh van Paasman als de fraaiste uit de bus met 96,5 punten, en als nummer 2 en 3 respectievelijk een Alaska van v Hoorn ook 96,5 punten en een Havanna van Smienk met 96 punten. Inmiddels was ook aanwezig mevr. Hinke Cnossen van de stichting S.Z.H.

Na de gezamenlijke goed verzorgde maaltijd gingen we beginnen met onze jaarvergadering.

Voor een verslag hiervan verwijs ik u naar de gemaakte notulen van de secretaris.

Wel wil ik aandacht vragen voor het agendapunt bestuursverkiezing. Voorzitter Jan Meutstege had te kennen gegeven te willen stoppen als bestuurslid na 15 jaar secretaris/ penningmeester en 19 jaar voorzitter. Op voorstel van het bestuur benoemd de vergadering Jan tot erevoorzitter van de zevenrassenclub. De beoogde nieuwe voorzitter Henri van Weelden maakte dit bekend en overhandigde de erevoorzitter een oorkonde en een fraai boeket bloemen.

Hierna was er de rasbespreking van de Gouwenaar. Het ras heeft het moeilijk, komt mede door de geringe belangstelling van fokkers voor het ras. Bouw, type en pels geeft geen grote problemen. De tere kleur geeft dit echter wel. Henri geeft doormiddel van aanwezige dieren enkele voorbeelden van kleurverschil op het dek. Hieruit komt de discussie op gang van lichte en donkere dekkleur met daar aan verbonden de plussen en minnen ten aanzien van soms enkele tekortkomingen in de bouw. De fokkers met een lange staat van dienst merken op dat de Gouwenaar behoort tot het levend erfgoed. Laatste opmerking uit de discussie is om de lat niet te hoog te gaan leggen. Ook zou de Marburger Feh besproken gaan worden maar helaas was hier geen dier van aanwezig.

Hinke Cnossen reikte namens S.Z.H. nog een tweetal prijzen uit voor de mooiste Gouwenaar ram en voedster van Champion Show. Beide gingen naar een uitstekende promotor van het ras Henk Smit.

Tenslotte de fraaiste dieren van de overige rassen van de rammenshow waren: Gouwenaar 96 punten van Smit, Luchs 96 punten van Oosterbroek en Beige 95,5 punten van Smit.

Kees Mollema

Uitslagen van de rammenshow

8 Havana’s
Fraaiste 1F95,5 van R. Smienk, tevens fraaiste ram op 2 na
Verder F dieren van J.H. Tromp, J.M. Langendijk 
en H.J. Smit

26 Alaska’s                                          
Fraaiste 1F96,5 van W. van Hooren, tevens fraaiste ram op 1 na
Verder F dieren van W. van Hooren 2x, W. Kolk 2x , M. Bennink, G. van Veen, A.M. Vos

5 Gouwenaars
Fraaiste 1F96 van H.J. Smit
Verder een F dier van J. Nes

3 Luchsen
Twee F dieren van A. Oosterbroek, fraaiste 1F96

3 Parelfeh’s
Twee F dieren van G. Paasman, fraaiste 1F96,5, tevens fraaiste ram

4 Beige’s
Fraaiste 1F95,5 van H.J. Smit
Verder een F dier van N.G. Hoornsman

Jaarvergadering en Rammenshow 12 maart 2011

De jaarvergadering met rammenshow in het Duivensportcentrum te Apeldoorn werd afgelopen zaterdag goed bezocht. Na ontvangst met koffie en cake werden de 62 rammen van 24 inzender door de clubkeurmeesters P. van Foeken, E. Leenstra, H. van Weelden en H. Ziel gekeurd. De kwaliteit was hoog, niet minder dan 39 dieren kregen het predicaat F. De winnaar, de bekende Alaska van J.W. van Hooren, werd evenals op de Champion Show verhoogd tot het predicaat U98.  Wilco proficiat.
Iedereen liet zich vervolgens de prima verzorgde lunch goed smaken.
Het middag gedeelde was gereserveerd voor de jaarvergadering. Piet van Foeken was aftredend als bestuurslid en niet herkiesbaar, hij werd benoemd tot erelid. Kees Mollema werd gekozen tot nieuw bestuurslid. Marinus Bennink was herkiesbaar en werd eveneens benoemd tot erelid.
Keurmeester Henri van Weelden besprak de stand van het ras Havana en illustreerde dit met een viertal dieren. Hij liet zien hoe het ras tot  voor kort veelal was. Dieren met een fijne pels en donkere kleur, maar vaak (te) fijn van bouw. Hij liet ook een Duitse ram zien. Het verschil was enorm. Meer kop, grover en langer van bouw maar ook van pels en lichter van kleur. Vervolgens toonde hij de winnaar van de Havana’s. Een combinatie van beide type dieren, met een bouw en kopvorm zoals wij die graag zien en waarvan de kleur toch donker genoeg is. Door kruisen komen in de F1-generatie dieren voor van  zowel het eerste als het tweede type, maar ook van de combinatie van beide type dieren. Het is aan de fokkers om de weg naar verbetering van het ras te vinden.

De uitslag van de keuring was als volgt:                                       

19 Havana’s
Fraaiste (oud) 1F 96,5 van Comb. Van Westerveld, tevens fraaiste ram op 1 na
Verder F dieren van J.H. Tromp 3x, J.M. Langendijk 2x en R. Smienk

30 Alaska’s
Fraaiste (jong) 1U98 van J.W. van Hooren, teven fraaiste ram
Verder F dieren van J.J. en G.G. Dalmolen 4x, Comb. Bakker, J.W. van Hooren 3x, G.H. Vos, H.J. Lorkeers 2x, M. Bennink 3x, K.J. Mollema, Wouter Kolk 2x, N.G. Hoornsman, Comb. Van Westerveld en E. Leenstra

1 Gouwenaar (oud) 1F96 van H.J. Smit, tevens fraaiste ram op 2 na

6 Luchsen
Fraaiste (jong) 1F96,5 van A. Oosterbroek
Verder F dieren van K.J. Mollema 2x en J.K. van de Kamp

3 Parelfeh’s
Fraaiste (jong) 1F96 van G. Paasman
Verder F dieren van G. Paasman en W. Kolk

3 Beige’s
Fraaiste (jong) 1ZG94,5 van N.G. Hoornsman

Verslag jaarvergadering en rammenshow 20 maart 2010

Dit jaar op een voor de zeven-rassenclub hagelnieuwe locatie. Het duivensportcentrum in Apeldoorn is voor deze zaterdag de uitvalbasis. Naar mijn mening een erg goede keus, want alle dieren zijn ruim opgesteld en de locatie ziet er goed verzorgd uit (wat mij betreft een blijvertje). Dit jaar was de rammenshow een week later dan normaal. Dit ging dan ook wel wat ten koste van de aantallen, want er was ook een landelijke rammenshow.

Samen met mijn vader ‘s ochtends redelijk vroeg vertrokken met zes Alaska rammen.  Aldaar aangekomen werden de kooinummers uitgedeeld.

De statistieken 46 dieren totaal en alle zeven rassen waren gelukkig  vertegenwoordigd:

  • 4 Havanna’s,
  • 27 Alaska’s,
  • 2 Gouwenaars,
  • 3 Luchsen,
  • 5 Parelfeh’s,
  • 3 Beiges,
  • 2 Marburger Feh’s 

Drie clubkeurmeesters hebben de dieren een waarde oordeel gegeven. Dhr. E. Leenstra & dhr. H. Ziel keurden de Alaska’s en dhr. H. van Weelden mocht de andere zes rassen keuren. De winnaars per ras zijn een Havanna van dhr. J. Tromp. Deze Havanna is de vader van de ram die tijdens de Bondsshow te Utrecht het predikaat Uitmuntend kreeg. De beste Alaska was van mijn vader en mij, al moet ik wel toegeven dat het een dubbeltje op zijn kant was met een ram van dhr. G. Oost. Deze ram had zich ook al eens bewezen door het predikaat Uitmuntend te verdienen. Een topram qua bouw en type, maar was over z’n top heen qua pelsconditie. Een logisch gevolg van een seizoen showen. De ram van ons was van de achtste maand en hebben we dan ook bewaard voor de shows van het einde van het seizoen. De beste Gouwenaar was van dhr. N.G. Hoornsman, de mooiste Luchs was van dhr. K. J. Mollema. De beste Parelfeh was van dhr. G. Paasman, Beige van dhr. H. J. Smit en de Marburger Feh van dhr. E. J. Eikelboom.

Waarbij onze Alaska de winnaar van dag is geworden. De Luchs werd tweede en de Havanna nummer drie.

De keuring was voor mij erg leerzaam, mede door de ingevoerde puntenkeuring. Waarbij naar mijn mening toch nog wel enige twist punten zijn, wat betreft de invulling per keurmeester en de manier van het toepassen van de punten.

“Dieren die eruit springen qua bouw en type komen niet per definitie het verst qua punten. Natuurlijk dient het gehele dier gekeurd te worden, maar bouw en type blijven essentieel. En in de praktijk zit er maar één schamele punt verschil tussen veel dieren op positie twee. Een conclusie die ik dan trek is dat in de huidige toepassing van de puntenkeuring bouw en type minder zwaar weegt. “

Een geheel  verslag van de jaarvergadering heb ik niet gemaakt, want daar zijn notulen voor uitgevonden. Alleen enkele interessant punten zal ik bespreken. Tijdens de jaarvergadering is bekend geworden dat dhr. Hoornsman na een lange staat van dienst stopt met zijn bestuursfunctie. Hij kreeg een zeer fraaie oorkonde uitgereikt en is erelid geworden. Vanaf deze kant wil ik dhr. Hoornsman dan ook bedanken voor alle inzet van de afgelopen jaren! Dhr. Smit zal de lege stoel in het bestuur gaan bekleden.

De rassenbespreking werd geleid door een van onze clubkeurmeesters, dhr. van Weelden.

Havanna – het totaal beeld van de Havanna is vooruit gegaan, maar de dikte van de benen en de stelling behoeft de nodige aandacht. Op de rammenshow waren de benen en stelling juist wel van de gewenste kwaliteit. Wel wordt er erg veel verschil in kleur geconstateerd. Tot mijn positieve verbazing leidde dit tot enige discussie. Door de meeste leden wordt toch de puurdere chocolade kleur geprefereerd. Alleen dit mag niet teveel ten koste gaan van de rest  van het dier. Want over het algemeen zijn de donkere dieren iets fijner van structuur. Tevens zijn er veel verschillen in de pelzen, van lang naar kort en erg dunne pelzen. Dit werd door dhr. van Weelden voornamelijk toegeschreven aan de Duitse invloeden (lengte van de pels). De laatste opmerking was de soms iets te wijde oorstand.

Alaska – het is en blijft een zeer populair ras en wordt door veel liefhebbers gefokt. Volgens dhr. Van Weelden zijn de Alaska’s qua bouw en type op een hoog niveau en moet er vooral naar de pelzen worden gekeken. De meeste zijn te lang en te vol, dit wordt mede aan de Duitse invloeden toegeschreven. Een aandachtspunt zijn de benen en dan met name de voedsters, deze dienen korter en zwaarder te zijn.

Gouwenaar – dit is een ras wat gigantisch in de lift zit, waarbij enkele fokkers echt aan de weg timmeren en met volle overtuiging het ideaal beeld nastreven. De dekkleur blijkt zoals gewoonlijk weer veel discussie teweeg te brengen. De donkere dieren zijn over het algemeen beter qua lichaam ten opzichte van de lichtere kleurdieren die een fijnere structuur hebben. Bouw en type, kopvorm en stelling zijn de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd.

Luchs – er zijn maar enkele fokkers in Nederland, maar ondanks dat staat het ras op een hoog peil. Qua bouw en type en pels kunnen de dieren goed mee doen. Alhoewel stelling en kopvorm een aandachtspunt blijft.

Parelfeh – dit is ook een van populaire rassen uit de club van zeven. De pelzen van de dieren springen er natuurlijk uit. Wel zijn er nog teveel dieren die bouwfouten bezitten, tevens dienen de benen en kopvorm de nodige aandacht. Net als de oorvorm en oorstructuur.

Beige – dit ras heeft de afgelopen jaren enkele stappen terug gezet. Er zijn momenteel weinig fokkers in Nederland en de dieren lopen ziende ogen terug in bouw en type. Terwijl enkele jaren geleden dit een populair was, waarbij de kwaliteit erg hoog is geweest.

Marburger Feh – Bij veel dieren wordt de dekkleur te blauw en mist de nodige bruine waas. Tevens is de lengte en dichtheid van de pels een zeer groot probleem. Op de rammenshow zat een kruising met een Havanna met een zeer duidelijke waas. Er zijn gelukkig enkele fokkers druk bezig om zo het ras te verbeteren.

Mijn persoonlijk mening van wat mij opviel tijdens de rassenbespreking was toch wel dat veel dieren qua bouw, kopvorm, pelslengte en dichtheid de nodige aandacht behoeven. En de meeste dieren qua kleur goed zitten. De oorvorm en oorstructuur dient ook de aandacht te krijgen!

Ook al blijven er twistpunten en eigen interpretatie. Misschien is dat ook juist wel goed, want we blijven allemaal mensen met iedereen zijn of haar eigen mening.  Ze hebben mij altijd geleerd: “Eerst bouwen dan schilderen”.

Sinds de invoering van de puntenkeuring is het gewicht tijdens het begin van het showseizoen een “hot item”, veel jonge dieren halen het ideale gewicht nog niet en dat kost natuurlijk punten. Ook worden er aanzienlijk minder oude dieren ingestuurd door de punten van het gewicht. Een oud dier zit meestal tegen het maximale gewicht en dat kost nu toch een heel punt. Oude dieren insturen blijft toch een kunst en indien je oude dieren kunt insturen heeft men mij altijd geleerd, dan heb je een goede stam. Misschien moeten de kwartetprijzen M.O, V.O, M.J., V.J. wel meer worden gepromoot.

Ook werd er nog gesproken over het aantal fokkers per ras. Er zijn enkele rassen bij die enige ondersteuning kunnen gebruiken. Hier is tijdens de vergadering over gesproken over mogelijke manieren om dit te bewerkstelligen. Voorbeelden die werden genoemd zijn: probeer de weinige jeugdleden warm te krijgen voor een van zevenrassen. Publicaties in de kleindieren magazine, meer verslagen op de website. Bij deze wil ik mij dan wel aanmelden om samen met nog een vrijwilliger een verslag te schrijven over een ras of hokbezoek.

Het was een erg gezellige en leerzame dag. Vanaf deze kant wil ik alle vrijwilligers en inzenders bedanken voor de leuke dag!

Met vriendelijke groet,

Simon Dalmolen


Copyright © 2011 zevenrassenclub
door Webdesign Sidi, mjvanloo